Block Pengguna Wi-Fi Tanpa Izin

Assalammualaikum, lama dah tak menulis rasanya. Harini rasa macam nak share apa yang aku tahu je. Aku mengaku dulu aku pun pernah pakai wifi orang tanpa izin, dan sekarang aku dah ada wifi sendiri dan aku dapat rasa macam mana bila ada orang lain pakai wifi kita. Fuhh, sakit hati dia payah nak terangkan . Haha. Okay, ikot step by step yehh.

Tools yang korang perlu ada :

1. Secawan kopi (sebagai peneman je)
2. NetworkWatcher(DOWNLOAD)
3. Password modem korang

Okay, bila da cukup semua perkara diatas, ini bermakna korang dah boleh cuba apa yang akan dilakukan.

Mula-mula , masuk ke login page modem korang , by default semua sama kalau korang tade ubah apa-apa dekat modem korang , 192.168.1.1



Okay, disini aku pakai router ADSL-RIGER-DB120WL, kalau router korang sama macam router aku , nasib agak baik la sebab just follow the flow . hahaha. okay . by default username dengan password sangat mudah. Username dia tmadmin dan password dia Adm@XXXX. XXXX ini bermaksud number akhir mac address modem korang, korang boleh check di bawah modem korang. Mesti ingat, number akhir mac address ya (^,^).

Okay selesai je login, terus pergi ke Interface Setup > Wireless dan lepas tu korang scroll bawah.






Selepas tu, korang scroll bawah dan jumpalah tempat ajaib untuk meletakkan MAC ADDRESS yang korang syak pengguna tanpa izin Wifi korang.




Korang tekan dekat Allow Association dan pilih Deny Association.
Dalam kotak Mac Address tu korang letak Mac Address yang korang syak menggunakan Wifi korang tanpa izin. Bagaimana nak tahu orang yang guna Wifi kita ???
Caranya , korang da download kan tadi Network Watcher ? korang bukak application tu, dia akan keluar macam ni .




 Situ korang tengok la Mac Address mana yang korang rasa bukan daripada device korang. Dan letakkan Mac Address yang disyaki dalam kotak yang telah disediakan . Dan orang yang telah memakai Wifi kita tanpa izin tidak dapat lagi connect dengan Wifi kita. Sekian sahaja untuk hari ini.
Aku mintak maaf kalau ada yang salah ke apa ke . Aku pun masih belajar, aku just share apa yang aku tahu. Sama-sama kita belajar.

Credit : www.google.com
Write by : MrN3wb1e
Block Pengguna Wi-Fi Tanpa Izin Block Pengguna Wi-Fi Tanpa Izin Reviewed by MrNewbie on 10:44 Rating: 5

2 comments:

  1. Post dh lama tp sy br baca sebab wifi kna hack baru2 ni.. 4 device skali masuk. Dh try mac filter tp lps sejam ada blk 2 device mac address yg sama td.
    Ada cara lain tak utk block?
    Ssid hide,psswrd tkr,mac filter,wpa2 tp kna hack jgk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tukar Modem/Router. Sebabnya model ADSL-RIGER-DB120WL ni orang dpt hack tanpa perlu tahu SSID, password dan tak perlu Allow MAC Address pn.

      Delete

Powered by Blogger.